در زمان خریداری انواع روغن موتور بنزینی یا دیزلی، اولا باید بدانید که براساس دفترچه راهنمای موتورسیکلتتان، کارخانه چه نوع روغن موتوری را براساس استانداردهای SAE و API یا JSON به شما پیشنهاد داده است. اما بعد از فهمیدن این موضوع، حالا باید یک کار مهمتر انجام دهید که چیزی نیست جز نخریدن روغن موتور تقلبی! روغن موتور برای موتورسیکلت شبیه خون است برای انسان؛ همانطور که خون، غلظت مشخصی دارد، روغن موتور نیز باید ویسکوزیته معینی داشته باشد. همانطور که خون، وظیفه پاکسازی رگها را برعهده دارد، روغن موتور نیز باید ناخالصیها را از قلب موتورسیکلت جدا کند. اما همه این تنها به شرطی اتفاق میافتد که از روغن موتور اصلی و اورجینال استفاده کنید.
متاسفانه بدلیل نوسانات قیمتها در بازار لوازم یدکی موتورسیکلت، راه برای متقلبان و سودجویان نیز هموارتر از قبل شده است چراکه آنها از عدم آگاهی مالکان موتورسیکلتها سواستفاده میکنند و روغن موتور تقلبی را با قیمتی کمتر از روغن موتور اصلی، به آنها میفروشند. اما به راستی، چطور میتوان روغن موتور تقلبی را از روغن موتور اصلی، تشخیص داد؟
روغن موتور تقلبی چه ضرری دارد؟
اصلیترین صدمهای که روغن موتور تقلبی به موتورسیکلتی شما وارد میکند، سوختن یاتاقان است که اصطلاحا به آن «یاتاقان زدن» میگویند. البته یاتاقانزدن، دلایل مختلفی دارد، ولی یکی از مهمترین آنها، نقص در سیستم روغنکاری موتور است؛ یعنی یا پمپ روغن خراب است، یا تعویض روغن موتور را در زمان مناسب انجام ندادهاید و یا اینکه از روغن موتور تقلبی استفاده کردهاید.
اگر متوجه یاتاقانزدن نشوید، میللنگ و شاتون، بسیار زودتر از چیزی که فکرش را میکنید، دچار مشکل میشوند. در این حالت، بیشترین اصطکاک میان شاتون و میللنگ رخ میدهد چراکه دیگر چیزی بین آنها نیست. حالا هرچه موتور، گاز میخورد، این اصطکاک، بدتر و بدتر میشود. تا جایی که صدایی شبیه «تق تق» از موتور به گوش میرسد و به قول مکانیکیها، موتور دیگر جان ندارد.
اگر خوششانس بودید و متوجه این مشکل شدید، خیلی زود باید موتور را خاموش کنید و با موتورسیکلتبر، به تعمیرگاههای مجاز بروید. اما اگر متوجه آن نشدید، موتور اصطلاحا «جام میکند» و میسوزد و میلیونها تومان هزینه تعمیر را روی دستتان میگذارد. پس تقلبی بودن روغن موتور را جدی بگیرید!
خرید روغن موتور اصلی از فروشگاه معتبر
بعید است که به پمپبنزینها یا جایگاههای سوخت بین شهری یا حتی تعمیرگاههای متفرقه مراجعه کرده باشید و انواع و اقسام روغن موتورها را در آنجا ندیده باشید. دقت کنید که احتمال وجود روغن موتور تقلبی در این جایگاهها، بیشتر از هر جای دیگری است چراکه نظارت روی آنها، بسیار دشوار است. بنابراین اولین و مهمترین نکته همینجاست: حتما از فروشگاههای معتبر یا از نمایندگیهای مجاز، اقدام به خریداری روغن موتور کنید.
رنگ روغن موتور تقلبی
روغن موتور اصلی، زود به مرور زمان دچار تغییر رنگ میشوند اما روغن موتور تقلبی، خیلی زود، رنگش را از دست میدهد. بنابراین بعد از استفاده از روغن موتور، اگر متوجه سیاهشدن «ناگهانی» یا هرگونه تغییر رنگ ناگهانی روغن موتور شدید، حتما به نمایندگی مجاز مراجعه کنید.
بسته بندی روغن موتور تقلبی
1- در هنگام خرید روغن موتور، به سالم بودن بستهبندی آن، خوب دقت کنید. هرگونه اثری از خط و خش، ضربه یا فرو رفتگی روی بدنه قوطی روغن، میتواند نشانهای از تقلبی بودن آن باشد.
2- به سالم بودن پلمپ و درپوش روغن موتور دقت کنید. کارخانهها برای جلوگیری از سواستفادههای احتمالی، درپوش روغن موتورها را طوری میسازند که بعد از بازشدن، پلمپ آن بشکند یا پاره شود تا دیگر امکان استفاده مجدد از آن وجود نداشته باشد. از آنجایی که پلمپها را معمولا با دستگاههای خاصی میزنند، میتواند نشانه خوبی برای تشخیص روغن موتور تقلبی از اصلی باشد. در تصویر زیر، پلمپ بطری روغن را که از نوع فویل است، مشاهده میکنید.
3- روغن موتور تقلبی معمولا برچسبهای بیکیفیتی دارند و بخوبی نیز روی قوطی چسبانده نمیشوند. پس در صورت مشاهده هرگونه خط و خش روی نوشتهها، کدر بودن یا ماتبودن نوشتهها یا رنگپریدگی برچسب قوطی، از خریداری آن روغن موتور، صرفنظر کنید. همچنین در صورت مشاهده روغن موتور تقلبی در زمان خرید، خیلی بهتر است که قید آن فروشگاه را بزنید و از جای دیگری، برای خرید روغن موتور اقدام کنید.
در تصویر فوق، تفاوتهای روغن موتور تقلبی (فلش قرمز) را با روغن موتور اصلی (فلش سبز) مشاهده میکنید. این تفاوتها در کیفیت و رنگ برچسب، نوع درپوش و حتی نوع پلمپ بطری، به خوبی دیده میشود.
در هنگام تعویض روغن، حضور داشته باشید
اگر به تعویض روغنیها مراجعه میکنید، حتما در زمان تعویض روغن موتور، در صحنه حاضر باشید! یا حتی خودتان درپوش و پلمپ روغن موتور را باز کنید. یکی از سادهترین روشها برای جلوگیری از ورود روغن موتور تقلبی به قلب موتورسیکلتیتان، همین کار است.
فاکتور خرید روغن موتور را بگیرید
بعد از خریداری روغن موتور، حتما از فروشنده درخواست فاکتور کنید؛ فاکتوری که تاریخ داشته و مهر فروشگاه نیز روی آن، خورده باشد. داشتن فاکتور خرید روغن موتور، در مواقعی که متوجه تقلبی بودن روغن موتور یا خراب بودن روغن موتور میشوید،
قوطی روغن موتور را سوراخ کنید
یکی از متداولترین کارهایی که سودجویان انجام میدهند، جمعآوری قوطیهای خالی و ساخت روغن موتور تقلبی با آنهاست. پس لطفا پس از خالی کردن روغن، قوطی روغن موتور را سوراخ کنید تا امکان استفاده دوباره از آن، وجود نداشته باشد.
در تصویر فوق، قوطیهای سالم روغن موتور را مشاهده میکنید که در کارگاه غیرمجاز ساخت روغن موتور تقلبی، انبار شدهاند. اگر این قوطیها بعد از مصرف، سوراخ میشدند، بهتر نبود؟!
چک کردن روغن موتور را فراموش نکنید
روغن موتور تقلبی، افزودنی باکیفیتی ندارد و معمولا پس از مدتی استفاده، تبخیر میشود. یعنی خیلی زود، سطح روغن موتور موتورسیکلتیتان پایین میآید. طوری که گاهی اوقات تصور میکنید، موتور دچار نشتی روغن شده (روغنریزی) یا شاید تصور کنید که موتور به روغنسوزی افتاده.
به همین دلیل است که چک کردن روغن موتور براساس دستورالعمل دفترچه راهنمای موتورسیکلت، را جدی بگیرید.
روشهای تشخیص روغن تقلبی، مطمئن نیستند!
بله؛ واقعیت همین است! همه روشهایی که برای تشخیص روغن موتور تقلبی از روغن موتور اصلی، در اینجا گفتیم، صرفا روشهای تجربی هستند. به عنوان مثال، تا زمانیکه رنگ روغن موتور اصلی را ندیده باشید، نمیتوانید رنگ روغن موتور تقلبی را تشخیص دهید. یا مثال دیگرش همین تصویر زیر است؛ تا زمانیکه قوطی روغن موتور اصلی (سمت چپ) را از نزدیک ندیده باشید، نمیتوانید قوطی روغن موتور تقلبی (سمت راست) را تشخیص دهید.
ضمن اینکه سودجویان، گاهی اوقات از مدرنترین روشها برای ساخت روغن موتور تقلبی استفاده میکنند و به همین دلیل نیز تشخیص روغن موتور تقلبی از روغن موتور اصلی، حتی برای فروشندگان روغن موتور نیز مشکل است، چه رسد به مصرفکنندگان.
پس اجازه دهید تا اولین و مهمترین توصیهای که در ابتدای این متن، به آن اشاره کردیم را دوباره تکرار کنیم: موثرترین، بهترین و مطمئنترین روش برای خرید روغن موتور اصلی، مراجعه به فروشگاههای مجاز و همچنین نمایندگیهای مجاز است.
منبع: bama نویسنده: مرتضی برجسته

این موضوع رو هم اضافه کنید سری که درد نمیکنه دستمال نمیبینند بهتره از روغن های تولید ایران نظیربهران و کاسترول استفاده بشه بهترین راه اطمینان از سلامت موتور اینه که خود مالک موتور در منزل اقدام به تعویض روغن کنه چون مغازه های تعویض روغنی با پمپ روغن رو میکشن این کار حتی برای خودرو هم اشتباست بجای اینکه روغن از بالای به پایین تخلیه بشه از پایین به بالا تخلیه میشه و اگر براده یا ذرات فلزی وجود داشته باشه در جداره سیلندر در روغن سوخته قبلی باقی خواهد ماند