مرداد 1401: با اعلام فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی ایران، هستی رضایی، موتورسوار 15 ساله ایرانی، شهریورماه 1401 به مسابقات جهانی موتورکراس زنان در شهر افیون ترکیه اعزام میشود. بعد از حضور فهمیه نعمتاللهی که در سال 1400 در این مسابقات حضور یافته بود، حالا هستی رضایی بعنوان دومین بانوی موتورسوار در تاریخ ایران محسوب میشود که در مسابقات برونمرزی (بینالمللی) موتورسواری، شرکت میکند.
هستی رضایی در سال 1400 قهرمان کلاس 250 سیسی ایران شده و سال 2021 نیز در مسابقات DMX کشور امارات، به عنوان نخست، دست یافته است.
نتایج مسابه موتور کراس زنان 1401
اولین راند مسابقات قهرمانی موتورکراس بانوان در سال 1400، روز پنجشنبه 14 بهمنماه در محل پیست کراس آزادی تهران، برگزار شد.
در این مسابقه، که 20 موتورسوار از 7 استان کشور حضور داشتند، رقابت در سه کلاس مختلف برگزار شد و در پایان، تیم منطقه آزاد ارس در جایگاه نخست تیمی قرار گرفت و تیمهای استان قزوین و استان تهران نیز به ترتیب، دوم و سوم شدند. نتایج انفرادی در سه کلاس، بصورت زیر اعلام شد:
کلاس | نفر اول | نفر دوم | نفر سوم |
---|---|---|---|
65 سی سی | شایلین تلافی | فاطمه احمدزاده | شادی محمدی |
85 سی سی | رکسانا معدن کن | النا معدنی پور | سپیده قاسمی |
250 سی سی | هستی رضایی | مبینا عسگری | پریسا حسنی دوست |
*اطلاعات فوق، طبق ردهبندی رسمی فدراسیون در تاریخ 14 بهمن 1400 است.
اولین زن موتورسوار در مسابقات جهانی
شهریور 1400: در 14 شهریورماه، مسابقات جهانی WMX یا موتورکراس زنان، درحالی در ترکیه برگزار میشود، که کشورمان نیز یک نماینده در آنجا دارد. خانم فهمیه نعمتاللهی، که پیش از این نیز به مقام قهرمانی مسابقات موتورکراس ایران دست یافته بود، حالا به عنوان اولین موتورسوار زن ایرانی در این مسابقات حضور پیدا کرده است. علاوه بر نعمتاللهی، هستی رضایی، موتورسوار 14 ساله ایرانی نیز قصد حضور در این مسابقات را داشت ولی به دلیل قانون 15 سال به بالا برای گروه سنی بزرگسالان، جواز حضور در این مسابقات را پیدا نکرد.
طبق گزارش فدراسیون کشورمان در تاریخ 17 شهریورماه 1400، خانم نعمتالهی به عنوان اولین بانوی موتورسوار تاریخ ورزش ایران در مسابقات جهانی موتورکراس شرکت کرد و پس از دو راند مسابقه، به کار خود پایان داد. نعمتالهی که برای نخستینبار، حضور در کنار برترینهای جهان را تجربه میکرد، در هر دو دور مسابقه از راند اول، به عنوان موتور بیست و چهارم از خط پایان عبور کرد. همچنین در رقابتهای راند دوم مسابقات جهانی ترکیه نیز نعمتالهی در ریس اول به جایگاه بیستویکم و در ریس دوم نیز به جایگاه بیستودوم برسد.
خانم نعمتالهی درباره تجربه مسابقات جهانی چنین گفته است: «حضور برای اولینبار در مسابقات جهانی و رقابت در کنار بزرگان جهان تجربهای عالی برای من بود. این اولین قدم بود و امیدوارم در سالهای بعد با تلاش بیشتر و تجربه بدست آمده از این مسابقات، نتیجه بهتری بگیرم.»
قوانین مسابقات موتور کراس بانوان
1- در صورت عدم توجه شرکت کنندگان به پرچم ها، علایم و هشدارهای داوران مسابقه که باعث ایجاد حادثه در مسابقه شود، بنا بر تشخیص داوران، مسابقه یک امتیاز منفی و یا جابجایی (position) به ورزشکار متخلف تعلق خواهد گرفت.
2- ورزشکار موظف است لباس یا وسایل ایمنی مخصوص موتورسواری مورد تأیید مسئول فنی مسابقه را تهیه کند، در غیر این صورت از حضور او در مسابقه جلوگیری به عمل خواهد آمد.
3- تیم های شرکت کننده از هر استان باید شماره های روی موتور خود را با زمینه آبی و خط سفید طبق شماره های تعلق گرفته به آن استان نصب نمایند.
4- هر ورزشکار بعد از حضور در اولین مسابقه در قالب تیم استانی تا آخر سال فقط مجاز به شرکت در مسابقات برای آن استان است و اجازه حضور در تیم استان دیگر را ندارد مگر با اخذ رضایت نامه از هیأت آن استان.
5- روز قبل از مسابقه، جلسه توجیهی و تایم گیری برگزار خواهد شد و شرایط برگزاری مسابقه روز قبل به ورزشکاران اعلام خواهد شد.
6- هزینه ثبت نام اسکان و تغذیه به عهده هیأت استان یا ورزشکار خواهد بود.
7- در صورت ورود همراه ورزشکار اعم از مربی یا سرپرست و سایر افراد به داخل پیست، مسیر مسابقه و مناطق ممنوعه به ورزشکار آن استان پرچم مشکی تعلق خواهد گرفت.
8- در صورت عدم پرش و خارج شدن از مسیر صحیح مسابقه امتیاز منفی به ورزشکار تعلق خواهد گرفت.
9- در صورت اعتراض، سرپرست تیم مربوطه در پایان مسابقه ظرف مدت 20دقیقه با واریز مبلغ 500 هزار تومان میتواند اعتراض خود را به صورت کتبی به مسئول برگزاری مسابقات ارائه نماید.
10- کلاس 65سی سی: همراه موتور سوار میتواند در خط استارت حضور یابد و در صورت حادثه برای شرکت کننده، کمک پرچم دار میتواند موتورسوار را از زمین بلند کرده و نسبت به روشن کردن موتورش اقدام نماید.
11- کلاس 150سی سی: فقط موتورسوار میتواند در خط استارت باشد و موتور حادثه دیده توسط کمک پرچم دار بلند شده و حق روشن کردن موتور را ندارد.
12- کلاس 250سی سی: فقط موتور سوار میتواند در خط استارت باشد و موتور حادثه دیده توسط کمک پرچم دار بلند شده و حق روشن کردن موتور را ندارد.
13- ورزشکاران شرکت کننده در کلاس آماتور در صورت عدم کسب مقام در این رقابت ها فقط 3دوره میتوانند در این کلاس شرکت کنند.
14- نفرات اول کلاس آماتور هر مسابقه، در مسابقات بعدی میتوانند در کلاس حرفه ای حضور یابند.
15- کلاس 150 سی سی آماتور، رده سنی ندارد اما در صورت حضور در کلاس 150سی سی حرفه ای، نیاز به رده سنی بین 12 تا 17سال است.
16- کلاس های آماتور و همگانی، امتیاز قهرمانی برای شرکت کنندگان به همراه نخواهد داشت.
شرایط عمومی مسابقات موتور کراس
1- تمامی رایدرها باید لایسنس فدارسیون موتورسواری را داشته و دوره های توجیحی را گذرانده باشند.
2- گذراندن کلاس های اموزشی و یادگیری مباحث دروس شرکت در مسابقه شرط اول حضور رایدر در تمرینات است.
3- رایدر ها باید قوانین اولیه داوری و علایم را بدانند.
4- برای حضور در مسابقات رایدر موظف است که: کلاه ایمنی، عینک، پیراهن، شلوار، دستکش و شولدری که بصورت جلو و عقب است را حتما بر تن داشته باشند. استفاده از گردنی، زانوبند و آرنج بند توصیه میشود اما الزامی نیست.
5- تمامی رایدرها باید پشت پیراهن خود اسم و شماره خود را بصورت واضح چاپ کرده باشند و اگر از شولدر روی پیراهنی استفاده میکنند باید اسم و
شماره خود را ب روی شولدر مشخص و نمایش دهند.
6- موتور رایدر باید شماره داشته باشد و با شماره پشت پیراهن مطابقت داشته باشد.
7- تمام پرسنل مسابقه ای، سازندگان مسابقه،مؤسسان، مقامات، سواران، مکانیک،عکاسان و ... استفاده از سیگار و مشروبات الکی ممنوع بوده و برای این ورزش مضر است.
8- تمامی رایدرها باید شرایط پیست را برای حضور در مسابقه بسنجند و با توجه به توانایی های خود در مسابقه شرکت کنند چراکه مسئولیت هر گونه
حادثه برای رایدر بر عهده خود رایدر است (داشتن بیمه ورزشی و موارد دیگر به صلاح خود رایدر است چرا که در هنگام وقوع حادثه بیمه ورزشی و ... کمک
بزرگی به رایدر خواهد کرد)
9- تمامی دستورات و تغییرات باید قبل از مسابقه به رایدرها جهت شرکت و حضور در مسابقه اعلام شود.
قوانین مسابقات موتور کراس
1- مسابقات موتوکراس در کلاس های زیر برگزار میشود:
- 65 سی سی
- 85 سی سی (150 سی سی)
- 250 سی سی
- 450 سی سی
2- از هر استان یا تیم 2شرکت کننده میتواند در مسابقه حضور داشته باشند.
3- تمامی تیم های شرکت کننده باید از هیات استان یا باشگاه یا شرکت (به ثبت رسیده) معرفی نامه حضور در مسابقات را داشته باشند.
- الف: در مسابقات قهرمانی کشور معرفی نامه از استان الزامیست
- ب: در مسابقات آزاد استانی، معرفی نامه از باشگاه یا شرکت (به ثبت رسیده) کافیست.
4- سن رایدر برای حضور در مسابقات موتوکراس برای کلاس 250 و 450 سی سی جوانان حداکثر 40 سال است.
5- تمامی تیم های شرکت کننده باید تاییدیه کمیته فنی را برای رایدر خود گرفته در غیراینصورت رایدر از شرکت در مسابقه محروم خواهد شد.
6- در داخل پیست جایگاهی مشخص خواهد شد که محل حضور مربی (مکانیک) خواهد بود. مربی یا مکانیک برای حضور در آن منطقه باید یک تابلو (همراه ماژیک) برای اعلام دستورات به رایدر خود داشته باشد. زدن فریاد و یا حرکت دادن دست یا هر گونه حرکت غیر معمول، خطا محسوب میشود.
- الف : در تمرین اول مربی میتواند در آن منطقه حضور داشته و دستوارت لازم را به رایدر خود اعلام کند. در تمرین دوم رایدر بدون حضور مربی باید کار خود را ادامه دهد.
7- قبل از تایم گیری و مسابقه اصلی بنا به گنجایش پیست تعداد رایدرهای شرکت کننده اعلام خواهد شد.
8- جدول زمانبندی تمرین، تایم گیری و مسابقه اصلی اعلام شده و طبق جدول زمانبندی پیش خواهد رفت.
9- هر تیم به غیر از رایدرهای خود، 3 نفر همراه (شامل مربی، مکانیک فنی و سرپرست تیم) را میتواند در اختیار داشته باشد.
10- در مسابقات آزاد استانی هزینه اسکان و تغذیه تیم ها برعهده خوده تیم بوده و در مسابقات قهرمان کشوری این هزینه ها بر عهده استان میزبان
خواهد بود.
11- پیست طراحی شده برای مسابقه فقط از 72ساعت قبل روز اصلی مسابقه قابل استفاده بوده و هرگونه تمرین در خارج از این پیست غیرقانونی بوده و تیم شرکت کننده محروم خواهد شد.
12- استانی که پیست مربوط به مسابقه را تعیین و اعلام به اماده بودن ان می کند در زمان تمرین یا تایم گیری، به هیچ عنوان مجاز به تغییر آن پیست (پرش، موجی، برم و .... ) یا هرگونه تغییر ظاهری در آن نیست. در صورت مشاهده، آن مسابقه لغو خواهد شد و استان مربوطه باید جوابگوی فدراسیون باشد.
13- تمرین در 2نوبت و هر کدام به مدت 20دقیقه در هر کلاس برگزار خواهد شد.
14- تایم گیری برای هر رایدر در 3دور انجام و بهترین تایم از این 3دور برای رایدر ثبت خواهد شد.
15- تایم گیری توسط یک داور انجام و ثبت می شود و یک نفر از کمیته فنی ناظر برگزاری خواهد بود. در زمان تایم گیری حضور تمامی مربیان و نفرات
دیگر در کنار داور مربوطه غیر قانونی است.
16- بعد از تایم گیری و تعیین نفرات شرکت کننده برای مسابقه اصلی، برای نفراتی که به حد نساب تایم لازمه نرسیدهاند، مسابقه ای قبل از مسابقه
اصلی گذاشته خواهد شد و زمان آن 10دقیقه خواهد بود که 3نفر اول به مسابقه اصلی راه پیدا خواهد کرد.
17- مسابقه اصلی به مدت 20دقیقه و 2دور برگزار خواهد شد.
18- کلیه رایدرها باید بدانند تردد در محوطه پیست حداکثر با سرعت 16 کیلومتر برساعت و فقط با دنده یک است.
قوانین داوری موتور کراس
1- هیچ کس به غیر از رایدر اجازه ورود به پیست برای تمرین یا شرکت در مسابقه را ندارد
2- تمامی موتورها از نظر فنی باید تایید شوند و برچسب تایید حضور در مسابقه به روی قاب موتورها نمایش داده شود. نزدن برچسب به
روی قاب ها به معنی عدم صلاحیت برای حضور در مسابقه است.
3- برای مسابقه: هرگونه تمرین و یا گرم کردن فقط باید در پیستی که برای مسابقه طراحی شده، انجام شود و هرگونه تمرین خارج از پیست
ممنوع و خلاف قوانین است (چراکه برای حضور در مسابقه موتور رایدر به پیست مسابقه منتقل میشود و رایدر فقط در زمان تمرین میتواند
از موتور استفاده کند و هرگونه فعالیت و تمرین خارج از پیست ممنوع است)
4- تمامی رایدرها باید زمانی که اسامی آنها خوانده میشود اماده باشند. اگر رایدری و یا مکانیکی از تیم اماده نبود باید دست خود را بالا برده
و 2 دقیقه زمان دارد برای اماده شدن. چنانچه دوباره اسم رایدر خوانده شد و رایدر آماده نبود تیم داوری رایدر را رد صلاحیت کرده (disqualified) و رایدر را از حضور در مسابقه حذف میکنند. حداکثر زمان برای معطلی یک رایدر 4 دقیقه است.
5- اگر هر مسابقه ای در کمتر از نصف زمان کامل یک مسابقه، استاپ شود مسابقه باید مجددا برگزار شود .
6- اگر رایدری در حین مسابقه مجروح شود و داور، مسابقه را استاپ کرد، داور میتواند برای شروع رایدرها را از جایگاهی که داشتند دوباره به ادامه مسابقه هدایت کند.
7- رد فلگ (red flag) :با توجه به نظر داور اگر بعد از گذشتن 50درصد از زمان کامل مسابقه، داور مسابقه را استاپ داد، داور میتواند مسابقه را همان جا فینیش داده و هر رایدری در همان جایگاهی که داور فینیش داده، کسب مقام کند. اگر قبل از گذشتن 50درصد از زمان کامل مسابقه، مسابقه استاپ شود داور میتواند از نوع و یا از همان جا که استاپ داد، مسابقه را استارت دهد.
8- اگر رایدری در مسابقه دچار حادثه از ناحیه سر (تمامی اسیب های سر) شد باید فورا به حالت تعلیق در بیاید (از مسابقه خارج شود) .حداقل زمان بازگشت به مسابقات در صورت اسیب دیدن از ناحیه سر، سه هفته است. همچنین تاییدیه پزشکی برای بازگشت، لازم است.
9- هرگونه تردد در خلاف مسیر پیست 5 امتیاز منفی دارد. چنانچه این خطا شدت زیادی داشته باشد داور میتواند مجازات بیشتری را اعمال کند.
10- اگر رایدری به هر دلیلی در مسابقه متوقف شود و بایستد، برای ادامه رایدر بدون هیچ گونه خارج شدنی از مسیر باید از همان جا به کار خود ادامه دهد.
11- اگر رایدری زمین خورده باشد و خطری برای دیگر رایدرها ایجاد کرده باشد یا موتور مسیر را مسدود کرده باشد، هرگونه کمک به آن رایدر باعث (disqualified) خواهد شد .
12- اگر رایدری بنا به هر دلیلی از مسیر خارج شود، برای ورود دوباره به مسیر مسابقه باید از نقطه امن بدون هیچ گونه گاز دادن و یا تغییر موقعیت رده در مسابقه باشد. اگر این اتفاق رخ دهد و رایدر برای ورود ایجاد خطر برای دیگر رایدر ها کند و یا تغییر موقعیت در مسابقه داشته باشد، حداقل 3رده و حداکثر 5رده از رایدر در نتیجه پایانی کسر خواهد شد .
13- اگر رایدری بنا به هر دلیلی قصد خارج شدن از مسیر را دارد، باید دست خود را بالا برده و اعلام کند و از نقطه امنی که مشخص شده از مسیر خارج شود تا خطری برای دیگر رایدرها ایجاد نشود.
14- اگر رایدری به نحوی سوار شود که برای دیگر رایدرها و یا مسولین پرچم دار، خطر ایجاد کند فورا disqualified میشود.
15- هنگام ورود و خروج از پیت استاپ رایدر باید از مسیر ورود و خروج مشخص شده، تردد کند در غیر اینصورت Disqualifiedمیشود.
16- در مسابقه وقتی حالت Caution flag اعلام میشود، بدلیل نقص فنی یک رایدر در مسیر و یا حادثه در مسیر مسابقه، رایدر باید فورا سرعت را کم
کرده و مسیر را باز کند.
17- اگر تعداد شرکت کننده ها بیش از حد باشد، داور موظف است برای تعیین نفرات مسابقه اصلی از زمان ثبت شده در مسابقه هیت و یا تایم گیری
تمرینی استفاده کند.
18- اگر رایدری واجد شرایط و آماده تست باشد، برای آخرین بار میشود از او تایم گیری کرد. اگر رایدر در زمان تمرین ازاد، دچار حادثه شود و تایم وی ثبت نشود، اگر رایدر کاملا آماده است میشود جداگانه از وی تایم گیری و تایم وی را در شرایط نرمال ثبت کرد.
19- تعداد شرکت کننده ها در مسابقات موتوکراس 40رایدر است که در 2گروه 19نفره تایم گیری و برای انتخاب 2نفر اخر، از بقیه رایدرها یک ریس دیگر گرفته و 2نفر اول انتخاب خواهد شد تا لیست 40نفره تکمیل شود.
20- برای تعیین جایگاه رایدر در پشت گیت، طبق لیست تایم گیری شده از رایدرها، اسامی به ترتیب لیست خوانده و رایدر در پشت گیت قرار می گیرند. در مسابقاتی که شامل 2ریس میشود، برای شروع ریس دوم و تعیین جایگاه رایدر در پشت گیت، هر رایدری که در ریس اول رده ای کسب کرده به ترتیب لیست میتواند در پشت گیت قرار بگیرد.
21- اگر در زمان اعلام اسامی رایدرها برای تعیین جایگاه رایدر در پشت گیت، رایدری غایب باشد آن رایدر جایگاه اصلی خود را از دست داده و به آخرین جایگاه انتقال می یابد .
22- هرگونه تغییر و جابجایی در پشت گیت برای رایدرها ممنوع است.
جریمه مسابقات موتور کراس
1- هر گونه تردد در خلاف مسیر پیست 5امتیاز منفی دارد (کسر امتیاز در مجموع امتیازات لیگ و جدول امتیازات اعمال میشود) و رایدر به پرداخت مبلغ
پانصد هزار تومان جریمه خواهد شد و عدم پرداخت جریمه، محرومیت یک تا سه جلسه ای را در بر خواهد داشت.
2- تمامی رایدرها باید لایسنس فدارسیون موتورسواری را داشته و دوره های توجیحی را گذرانده باشند. گذراندن کلاس های اموزشی و یادگیری مباحث دروس شرکت در مسابقه شرط اول حضور رایدر در تمرینات است و نداشتن لایسنس (کلاس های آموزشی و دوره های توجیهی) محرومیت از مسابقات را در برخواهد داشت.
3- کلیه رایدرها باید بدانند تردد در محوطه پیست حداکثر با سرعت 16کیلومتر بر ساعت و فقط با دنده یک است. در صورت مشاهده خلاف این امر، رایدر از
شرکت در مسابقه محروم خواهد شد.
4- هر گونه برخورد نادرست و بی احترامی با عوامل مسابقه (نفرات برگزار کننده یا کادر داوری یا کادر پرچم داری و...) محرومیت نفر خاطی را در برخواهد
داشت و به کمیته انضباطی ارجاع داده خواهد شد.
5- اگر کمیته فنی، رایدر و موتور رایدر را بنا به هر دلیلی تایید نکند، آن رایدر از شرکت در مسابقه محروم خواهد شد.
6- تمامی رایدر ها باید پشت پیراهن خود اسم و شماره خود را بصورت واضح چاپ کرده باشند و اگر از شولدر روی پیراهنی استفاده میکنند باید اسم و شماره خود را روی شولدر مشخص و نمایش دهند. در غیر اینصورت رایدر از شرکت در مسابقه محروم خواهد شد.
7- اگر رایدری به نحوی سوار شود که برای دیگر رایدرها و یا مسولین پرچم دار خطر ایجاد کند فورا بایدDisqualified شود.
8- هنگام ورود و خروج از پیت استاپ، رایدر باید از مسیر ورود و خروج مشخص شده، تردد کند در غیر اینصورت Disqualified میشود.
9- تمامی رایدرها باید زمانی که اسامی انها خوانده میشود، اماده باشند. اگر رایدری یا مکانیکی از تیم اماده نبود، باید دست خود را بالا برده و 2دقیقه زمان
دارد برای اماده شدن. چنانچه دوباره اسم رایدر خوانده شد و رایدر اماده نبود تیم داوری رایدر را Disqualified کرده و رایدر را از حضور در مسابقه حذف میکنند. حداکثر زمان برای معطلی یک رایدر 4دقیقه است.
منبع: فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی نویسنده: مرتضی برجسته